fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

”Apl är en möjlighet för företagen att lära känna sina framtida medarbetare”

Det kan krävas mycket pappersarbete och administration kring organiseringen av lärande på arbetsplatser. Teknikcollege har av den anledningen lanserat ett digitalt verktyg som underlättar arbetet och säkerställer att varje elev får apl av god kvalitet!

Igår var första utbildningstillfället för vårt nya verktyg som stärker kvaliteten på det arbetsplatsförlagda lärandet (apl). Apl förläggs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Det är en oerhört viktig del av utbildningen och avgörande för att försäkra att elever förstår och är väl förberedda för sitt framtida yrke.

– För att få hög kvalitet i en yrkesutbildning krävs apl eftersom det visar hur utbildningen svarar mot krav och riktlinjer i branschen. Det är ett sätt för företag att säkerställa rätt kompetens vid rekrytering. Apl är en möjlighet för företagen att lära känna sina framtida arbetare säger Tommy Töyrä, ansvarig projektledare för apl-stödet.

När en elev är på apl har läraren ansvar för att följa hens prestationer och dokumentera för vidare uppföljning. Den här kartläggningen sker i nära samverkan med eleven och handledaren på arbetsplatsen. Vårt apl-stöd underlättar hela den processen. Med det digitala verktyget kan eleven och handledare dokumentera alla moment på arbetsplatsen på dator eller mobil enhet och ansvarig lärare på skolan får en bra överblick över allt som görs under apl-perioden.

Vi kan illustrera hur det digitala verktyget är ett fantastiskt hjälpmedel för lärande i arbete med följande exempel: ”Elsa läser på Industriprogrammet på gymnasiet och gör nu sin apl på ett industriföretag. Med Teknikcollege digitala apl-stöd kan Elsa enkelt dokumentera vad hon gör på arbetsplatsen via en app på telefonen. Hennes handledare kompletterar Elsas bilder och reflektioner med uppmuntrande och utvecklande kommentarer. Elsas lärare på skolan får genom pushnotiser i digitala apl-stödet snabbt reda på när Elsa gjort ett nytt inlägg och kan stötta Elsas lärande genom formativ feedback.”

Nästa kurs inom det digitala apl-stödet är 28 januari. Anmälan är tyvärr stängd men håll utkik, det kommer fler utbildningstillfällen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.