fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Äggfallet – ett av många roliga aktiviteter som främjar ungas teknikintresse

Teknik är roligt. Det är grundidén bakom Den Röda Tekniktråden – från förskola till högskola. Det är viktigt att främja barns kreativitet och entusiasm för teknik i en tidig ålder. Det lägger nämligen grunden för ett teknikintresse som håller i sig livet ut.

I inspirationsboken finns många roliga aktiviteter som riktar sig till unga. Ett exempel är Äggfallet, ett fyndigt teknik- och fysikexperiment där barn bygger skyddskonstruktioner till ägg. Om ägget klarar ett fall på tio meter utan att spricka har eleverna klarat utmaningen. Förra veckan anordnade Teknikcollegeregionen Västra Mälardalen en heldag där fjärdeklassare presenterade sina anordningar och tävlade om priser.

– Det här var en satsning som genomfördes på grundskolor i hela Västra Mälardalen.  Barnen fick arbeta med sina konstruktioner i en månad med anvisningarna att skapa något som klarar av fallet men som även är återvinningsbart. De fick rita, bygga själva och testa sig fram tills de lyckades få till anordningar som klarar av fallet utan att ägget spricker, säger Jimmy Fernerud, processledare i Teknikcollege Västra Mälardalen.

Under experimentet fick barnen presentera sina konstruktioner och förklara hur de löste utmaningen med äggfallet.

– Jag var domare tillsammans med tekniklärare på skolorna. Barnen var nervösa inför experimentet men även väldigt förväntansfulla och exalterade. Det var roligt att se vilka uppfinningsrika kreationer som de skapade kommenterar Jimmy.

Att arrangera aktiviteter för studerande är en konst som kräver planering för att lyckas. I vår inspirationsbok kan du läsa hur du förbereder och genomför Äggfallet och andra roliga aktiviteter som vi vet stimulerar ungas intresse för teknik.

Här kan du läsa den Röda Tekniktråden – från förskola till högskola. Trevlig läsning!

 

Ägget höll! Här är en av elevernas många konstruktioner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.