fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Aktiviteter riktade mot tjejer

Trendbrott: andelen tjejer ökar

Den senaste nationella sammanställningen för Teknikcollege visar att antalet tjejer på våra certifierade teknikprogram stadigt ökar. I Söderhamn på Staffansgymnasiet är andelen tjejer på teknikprogrammets första år så högt som 43 %. På Sundsvalls gymnasium kan man som tjej på teknikprogrammets tredje år göra sitt gymnasiearbete genom att engagera sig i FLIT – flickor i teknik. Ett arbete som syftar till att få fler tjejer att välja teknikprogrammet och där de idag har en andel på 28 % tjejer i årskurs ett.


Tilde Sundin och Linda Persson från FLIT – flickor i teknik.

FLIT visar upp helheten och inspirerar

FLITtjejerna föreläser för åttonde- och niondeklassare om vad teknikprogrammet och teknikbranschen är, då många unga har en väldigt onyanserad bild av både själva utbildningen och yrkena som väntar efter. Årets tjejer som har hand om FLIT på är Wilma, Tilde och Linda. De började höstterminen förra året med att kontakta alla skolor i Sundsvalls kommun för att höra om det fanns intresse för dem att komma och föreläsa.

I samband med föreläsningarna bjuder tjejerna in till FLIT-helgen som taktiskt äger rum precis innan niondeklassarna ska skicka in sina första ansökningar till gymnasiet. Under helgen får man testa på teknikprogrammets olika inriktningar, skissa i 3D, skära med laser, bygga modeller i formskum och mycket mer. Helgen kan genomföras tack vare att olika teknikföretag i Sundsvalls kommun är med och sponsrar.

– Vi har olika moment för att de ska få se helheten och inte bara det smala inom teknik. Vi får många frågor om är det här verkligen teknik när vi visar upp till exempel samhällsbyggnad och design, något som många tjejer blir positivt överraskade av, säger Linda från FLIT.

”En fantastisk insats genom att slå hål på de myter som finns”

Fördelarna med FLIT är många och syftet är framförallt att lyfta fram teknikprogrammets innehåll och inspirera inför framtiden mot målgruppen yngre tjejer. Att inspirera tjejer till att inse att industrirelevanta utbildningar är något för dem gör även Teknikföretagen. De har sedan ett par år tillbaka Facebookgruppen Tjejer som vill gå teknik och det relativt nystartade Instagramkontot Tjejer som går teknik. Kontot som för några veckor sedan administrerades av Linda och Tilde från FLIT.

– Vårt Instagramkonto är en inspirationskanal där tjejer turas om att visa upp vardagen på teknikprogrammet och svara på frågor, berättar Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Förebilder som man kan relatera till är jätteviktigt för att fler tjejer ska söka teknik och ambassadörer som Tilde och Linda gör en fantastisk insats genom att slå hål på de myter som finns. På ungas egna villkor dessutom, vilket också är viktigt tror jag. Initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval behövs. En jämställd arbetsmarknad börjar redan i skolan.


Bilder från Teknikföretagens instagramkonto tjejer_som_gar_teknik

–  Det är viktigt att ge möjligheten till ett medvetet val, därför känner vi att FLIT borde spridas till fler städer! Hade inte jag fått möjlighet att träffa FLIT när jag gick i nian, så kanske jag aldrig hade valt teknikprogrammet, säger Linda.

Teknikcollege aktiviteter mot tjejer

Inom Teknikcollege finns en mängd satsningar för att attrahera fler tjejer till industrirelevanta utbildningar. En samlad erfarenhet är att satsningarna behöver vara mer strategiska och långsiktiga om de ska få önskad effekt. Därför är det viktigt att fler kommuner satsar på verksamheter som bland annat KomTek, en fritidsverksamhet som verkar för att både inspirera barn och ungdomar i teknik men också kompetensutveckla pedagoger att bli stärkta inom teknikområdet. Något flera av Teknikcollegeregionerna samarbetar med och drar nytta av.

Ett bra exempel från just KomTek är att de tjejer som valt teknikprogrammet handleder tjejer från grundskolan genom att bland annat arrangera tjejkvällar, sommarkurser och mingel. Det handlar framförallt om att skapa igenkänning genom att framhäva de tjejer som går en Teknikcollegeutbildning, att kommunicera genom kvinnliga förebilder och sprida information särskilt riktad mot tjejer.

Idag ligger rikssnittet på andelen tjejer som går på teknikprogrammet på 18 %. Inom Teknikcollege fortsätter vi att verka för att skapa en röd tråd genom alla satsningar som görs och vår målsättning är att alla våra certifierade utbildningar ska ha minst 30 % tjejer. Vi har en bit kvar, men vi är på god väg.


Källa: Teknikcollege nationella rapportering 2019

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.