fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Teknikcollege VR-upplevelse

Yrkesattraktion på Basindustrins dag

För sjunde året i rad arrangerade Industriarbetsgivarna, Jernkontoret, Svemin och Skogsindustrierna Basindustrins dag med fokus på kompetensförsörjning. Teknikcollege var på plats för att låta deltagarna testa den nya VR-upplevelsen, vars syfte är att enkelt introducera unga för industrins olika yrken. Målgruppen för upplevelsen brukar vanligtvis vara ungdomar på mässor och öppna hus, men visade sig även vara populär bland de anställda på basindustrins organisationer och även utbildningsminister Anna Ekström.

Torsdag den 10 oktober i Jernkontorets lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm var det dags för Basindustrins dag. Fokus och tema under dagen var kompetensförsörjning där Teknikcollege är en högst relevant aktör. Som aktivitet i paus och under lunch fick deltagarna testa den VR-upplevelse som tagits fram av Teknikcollege genom SKM-projektet. Med VR-glasögon och handkontroller får användaren prova fyra av industrins yrken i ett interaktivt testa-på-format.

Utbildningsministern testar på svets

Under eftermiddagen var en presentation av utbildningsminister Anna Ekström schemalagd. Innan hon skulle bege sig därifrån ville hon gärna testa VR-upplevelsen och då svetsmomentet, som hennes chef, som bekant, har goda kunskaper i. Hennes insatser i VR-världen var imponerande, där hon klarade av momentet snabbt och följde samtliga säkerhetsaspekter, såsom att sätta på sig skyddshjälmen.

[gdgallery_gallery id_gallery=”11″]

Ett unikt och relevant koncept

Av alla som ville och vågade sig fram att testa upplevelsen var feedbacken väldigt bra. Konceptet med en virtuell introduktion till industrins yrken är unikt och otroligt relevant, något som flera deltagare återkopplade med. Valet av de yrken man som användare får testa på är gjorda baserat på de yrkeskategorier inom industrin som är i störst behov av kvalificerad arbetskraft.

Flera av de nyfikna deltagarna var intresserade att själva låna upplevelsen under sina kommande branschdagar och event. I Stockholm finns just nu en uppsättning av glasögon, handkontroller och speldator tillgänglig för utlåning. Den finns även tillgänglig att låna från 17 av våra regioner ute i landet. Är du intresserad, kontakta Teknikcollege kansli.


Om teknikcollege VR-upplevelse

Med Teknikcollege VR-upplevelse får man testa på industrins yrken. Syftet med upplevelsen är att ge Teknikcollegeutbildningarna ett verktyg som upplyser och breddar bilden av industrin. Yrkena man får prova på svets, CNC, CAD och automation. Detta gör man i den virtuella världen med hjälp av en VR-utrustning. Målgruppen är framförallt ungdomar på högstadiet med den gemensamma nämnaren är de troligtvis har låg kännedom om teknik och industri. I kommunikationen är det viktigt att upplevelsen uppfattas som en attraktionsapplikation och inte någon utbildningsapplikation.

Som användare har man i uppgift att bygga ihop Habit, ett verkligt undersökningsverktyg som ska ta reda på om det finns vatten på planeten Mars. Till hjälp har man en svävande robot som instruerar vid varje moment. Teknikcollege vill visa målgruppen att det är med hjälp av rätt utbildning och modern teknik som man kan bidra till att rädda världen!

Se den korta filmen om VR-upplevelsen här >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.