fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Nytt från #SKM

Ett samarbete som ger konkreta resultat

Inom Teknikcollege samarbetar företag, utbildningsanordnare och kommuner för att kvalitetssäkra utbildningar inom teknik och industri. Vi ställde några frågor till Susan Patriksson, utbildningsledare på Preems raffinaderier i Lysekil och Göteborg.

 

Preem samarbetar med Teknikcollege, vad innebär det för er?

Vår största utmaning är att säkra företagets framtida kompetensförsörjning. Vi behöver få in fler ungdomar på olika tekniska gymnasielinjer. Genom samarbetet med Teknikcollege får vi många bra tips från andra regioner på aktiviteter som faktiskt fungerar. Vi företag och skolorna samarbetar nära och arrangerar gemensamma aktiviteter för att nå ut till de olika åldersgrupperna, Möjligheternas Värld för åttondeklassare och skolmässor är några exempel. Vi skickar också ut ett gemensamt informationsblad till alla nior som ska välja till gymnasiet. Styrgrupperna är också ett väldigt bra forum för att få ventilera och diskutera olika lösningar på hur vi ska nå ut till ungdomarna och hur vi ska ta oss an utmaningen med att få fler tjejer i tekniska yrken.

Aktiviteter som ger resultat

Ett konkret resultat av samarbetet är att flera företag, efter diskussioner, bestämde sig för att erbjuda Prao för elever i åttan och nian. Första året tog vi på Preem emot 16 elever och de fick besöka både anläggningen, verkstäderna, laboratoriet och olika ingenjörer på sin arbetsplats. Detta gav ett väldigt bra resultat. Åtta tjejer valde Teknikprogrammet, utav dem hade fem gjort sin Prao hos oss. I vanliga fall brukar det vara max tre tjejer som söker. Vi har också sett en ökning av antalet sökande till våra yrkeslinjer som Industriprogrammet och El- och energiprogrammet här i regionen. Jag är övertygad om att det är ett resultat av våra gemensamma aktiviteter tillsammans med Teknikcollege under flera år.


Börja samarbeta med Teknikcollege idag!

Teknikcollege samarbetar med över 3000 teknik- och industriföretag över hela Sverige. Är du också intresserad av att engagera dig och ditt företag i Teknikcollege – anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.