fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Nytt från #SKM

Bra utbildningar som leder till jobb

Inom Teknikcollege samarbetar företag, utbildningsanordnare och kommuner för att kvalitetssäkra utbildningar inom teknik och industri. Vi ställde några frågor till Håkan Celik, HR-expert inom kompetensutveckling och arbetsorganisation på SKF.

 

Vad betyder samarbetet med Teknikcollege för SKF?

Teknikcollege hjälper oss att samverka med skolan. Det är en bra modell som har bra genomslag. I grund och botten är uppdraget att förse företagen med kvalificerad arbetskraft. Det gör Teknikcollege genom att bedriva bra utbildningar som ger jobb och/eller möjlighet att studera vidare, men också genom att få ungdomar intresserade av att läsa tekniska utbildningar. Det är viktigt att få fler ungdomar intresserade av teknik, och några av dem börjar förhoppningsvis jobba hos oss.

Inom SKF driver vi en egen gymnasieskola, skolan är en integrerad del i organisationen.  Detta gör att vi redan har mycket på plats när det kommer till att samverka. Arbetet med att höja kvalitén och statusen på tekniska utbildningar är jätteviktig. Vi har höga antagningspoäng till våra utbildningar, vilket vi tycker är mycket bra. Certifieringen av Teknikcollege är en kvalitetsstämpel. En utmaning är fortfarande att få fler tjejer att läsa tekniska utbildningar, och det är en av sakerna som Teknikcollege hjälper till med.

Viktigt att höja kvalitet och status på tekniska utbildningar

Teknikcollege driver aktiviteter som får bättre genomslag än om vi gör det som ensam aktör. Det kan handla om fortbildningsdagar för lärare, att arrangera evenemang som Industrinatten eller att göra sig hörd i samhället med en gemensam röst. Vi har väldigt stor nytta av detta.

Sedan ett par år har vi som anställningskrav att man ska ha avslutat en 3-årig tekniskt gymnasieutbildning för att få arbeta i vår tillverkning. Det innebär att de flesta vi anställer har gått klart en utbildning som är certifierad av Teknikcollege. Det bästa med det är att våra nya medarbetare träffar precis rätt i sin kompetens, de har väldigt bra förutsättningar att snabbt sätta sig in i arbetet. Många av dem vi anställer har gått på SKFs eget gymnasium. Vissa väljer att läsa vidare men kommer sedan tillbaka till SKF efter universitetsstudier och fortsätter jobba. Jag själv är en av dem som gjort just detta.


Börja samarbeta med Teknikcollege idag!

Teknikcollege samarbetar med över 3000 teknik- och industriföretag över hela Sverige. Är du också intresserad av att engagera dig och ditt företag i Teknikcollege – anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.