fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Stolt samverkan i Stenungsund

På augustis varmaste dag hälsar vi på hos Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Besöket är bokat för att lyssna till rektor Niclas Brattefors, hans unika lärarlag och höra några av de lokala företagen själva berätta om det gynnsamma samarbetet med skolans utbildningar och elever.

[gdgallery_gallery id_gallery=”5″]

Framgångsfaktorer och internationellt svetscertifikat

Den lokala processledaren i Tc Stenungsund Niklas Hellström berättar att det är välbetalda jobb som väntar eleverna efter examen. Sökstatistiken för skolan är bra och hela 25 % av samtliga elever går något industrirelevant program.

– Skolans popularitet, och då framförallt till teknik- och industriteknikutbildningarna, tror vi är mycket tack vare Teknikcollege – att vi ständigt har en pågående samverkan, säger Niklas Hellström. Vi lockar även många utanför kommunen och så finns den nationella trenden att pusha för teknik i grundskolan. Där är vi aktiva med ”år-åtta-dagarna”, som är en del i att så ett frö för teknik hos unga.

Skolan erbjuder eleverna på industritekniska programmet med inriktning svetsteknik att ta ett internationellt svetscertifikat. För att tilldelas certifikatet går eleverna i årskurs tre en utbildning i visuell kontroll som sitt gymnasiearbete. Jonas Denzler från TRK Kvalitetsteknik AB är med under utlärning och bedömde fjolårets treor i utbildningen. Svetscertifikatet gäller internationellt och öppnar därmed upp ett stort arbetsfält.

– Utbildningen berör den visuella kontrollen inom svets och ger eleverna stora möjligheter efter examen. Vårt erbjudande är väldigt unikt och samtliga som gick ut förra året klarade utbildningen och tog certifikatet, säger Jonas Denzler.

– Det goda samarbetet vi har beror kort och gott på oss själva. Det är vi som skola och företagen som säkerställer och håller kontakt genom de regionala råden där den lokala processledaren spelar stor roll, säger Stefan Sjöstrand, lärare inriktning svetsteknik.

En naturlig samverkan med företagen och ett vinnande UF-koncept

Daniel Eilhoff, lärare inriktning processteknik förklarar att skolan förr jobbade enligt TUNA (teknisk utbildning nära arbetslivet), ett populärt arbetssätt som sedermera lades ner. Med TUNA som grund var det relativt enkelt att starta upp samarbeten mellan gymnasieskolan och de lokala företagen igen.

– Samarbetet skola-näringsliv blev logiskt att ta upp igen när Teknikcollege började etablera sig i kommunen. Ett konkret exempel är att företagen och de lokala programråden är med och påverkar omfattningen av elevernas APL-perioder. Ju tidigare eleverna kommer ut desto bättre, säger Daniel Eilhoff.

Ronnie Johansson, som i våras blev utsedd till Årets lärare i Ung Företagsamhet och fick Göteborgsregionens pris Utmärkelsen, jobbar som lärare på teknikprogrammet. Han har bland annat haft ett långt samarbete med Hogia. Hogia har hjälpt till under skolans framgångsrika arbete med UF-företagande genom att bland annat agera handledare för eleverna.

– Förra året blev vi korade till årets UF-skola och under årets final hade vi två tävlande UF-företag med elever här från Nösnäs. Vi jobbar mycket med entreprenörskap inom ramen för Ung Företagsamhet, men vi låser inte upp det på endast innovationskurser utan ämnesintegrerar för en bredare grund, säger Niclas Brattefors, rektor på Nösnäsgymnasiet.

Transparens där eleverna involveras

Nösnäsgymnasiet använder sig frekvent av Teknikcollege som varumärke där det känns tryggt att ha värdegrunden gemensamt – hög anställningsbarhet för eleverna. Under namnet Tc Stenungsund är de även väldigt aktiva på flera sociala medier.

– Vi värnar förstås om vår individualitet, men ser också fördelarna med att vara en del av Teknikcollege nätverk, säger Daniel Eilhoff. Efter ett Tc-råd kan vi ibland komma tillbaka till eleverna för att berätta om det nyaste som händer inom Tc. Exempelvis erbjudandet om ambassadörsutbildningen nu senast. Detta gör att eleverna hänger med i vad som händer under Teknikcollege tak och ges chans att själva visa intresse för aktiviteterna.

Från vänster: Jonas Dentzler (TRK Kvalitetsteknik AB), Niklas Hellström (lokal processledare Tc Stenungsund), Niclas Brattefors (Rektor Tc Stenungsund), Stefan Sjöstrand (lärare inriktning svetsteknik), Ronnie Johansson (lärare inriktning informations- och medieteknik), Barbro Lien Rönn (HR Hogia), Emelie Schelin (HR Inovyn och ordförande i lokalt Tc-råd i Stenungsund), Helene Stensson (regional processledare Tc Göteborgsregionen), Daniel Eilhoff (lärare inriktning processteknik), Patrik Laanemets (projektledare SKM).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.