plus size summer http://beautystic.com barbie crochet ball gown patterns free
who inventes sexdolls?
replica watches good experience at any given time is was similar to.
Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär - Teknikcollege

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Idrottsinriktning på gymnasiet

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Vill du ha möjligheten att kombinera din sport med din utbildning? Då är specialidrott perfekt för dig. Inriktningen skapar goda förutsättningar för dig som vill idrotta och studera. Det bästa av båda världarna helt enkelt.

Du ska inte behöva välja mellan plugget och sporten. På idrottslinjen blir din sport en naturlig del av skoldagen. Din undervisning anpassas efter dina behov. Här får du möjligheten att satsa helhjärtat på dina idrottsdrömmar. Samtidigt får du en högklassig utbildning som ger dig möjligheten till jobb efter gymnasiet eller högskolestudier.

Ämnet specialidrott skapar goda förutsättningar för en sportkarriär. Målet är att utveckla din idrottsliga förmåga och prestation. Du får träna din idrott tillsammans med specialiserade coacher med målet att förbättras inom sporten. Utbildningen behandlar också metod- och teorilära inom träning och hälsa. Det inkluderar bland annat undervisning i kost, människokroppens uppbyggnad och idrottspsykologi.

Nyfiken på specialidrott? Vi har intervjuat två elever som läser utbildningen på Njurdungsgymnasiet i Vetlanda. Läs mer nedan!

Noel, 17 har spelat ishockey så länge han kan minnas. När han inte är i skolan spenderar han tiden med att resa runt i Sverige på matcher med laget Boro Vetlanda HC.

Berätta om din utbildning
Jag läser Industritekniska programmet med inriktning idrott. Jag gillar att greja med praktiska saker så det passar mig perfekt.

Hur ser skolveckan ut för dig?
Mitt lag spelar match två gånger i veckan och jag har även hockeyträning några gånger i veckan. Vi i klassen tränar på morgonen, äter frukost ihop och går sen till våra lektioner.

Jag trodde att det skulle krångligt med specialidrott men det funkar jättebra att kombinera lektionerna med träningen. Det handlar om att prioritera rätt, tidiga morgnar ibland men det är det värt.

Vad ska du göra efter gymnasiet?
Min utbildning är bred så jag kan arbeta med lite allt möjligt. Däremot är målet att spela ishockey på elitnivå. Men det är alltid bra att ha en backup ifall det inte blir som tänkt.

Ida på bandyrinken
Foto: Stewe Jonsson

Ida, 18, är bandymålvakten som gillar utmaningar. Därför passade det henne att flytta till Vetlanda för att läsa Industritekniska programmet med inriktning specialidrott.

Hur ser träningen ut i skolan?
Jag åker till bandyhallen två gången i veckan och spelar med klassen. Vi tränar alla tillsammans, tjejer som killar och alla är där på samma villkor. Våra tränare tycker också att det är viktigt att fokusera på vad individen behöver så jag övar mycket på det jag behöver bli bättre på.

Vi läser även kost och träningslära en gång i veckan. Det innebär att vi lär oss mer om hur vi ska träna och äta för att bli så bra som möjligt på bandyn.

Vad tycker du om utbildningen?
Jag ångrar inte en sekund. Under mina tre år på gymnasiet vill jag ha roligt och satsa när jag väl kan. Jag vill se hur bra jag kan bli på bandy. Min klass är också fantastisk, vi har det kul ihop. Vi kör många tävlingar där man kan vinna mot varandra. Ibland blandar vi även idrottsgrupper. Till exempel att vi möter hockeygänget i någon tävling.

Min skola är flexibel och hjälper oss ta igen studierna om vi missar någon lektion på grund av matcher eller träning.

Vem borde välja specialidrott?
Alla som älskar att sporta och vill förbättras! Det spelar ingen roll hur mycket du har spelat innan. Alla kan, så ta klivet och testa. Jag har själv utvecklats otroligt mycket sen jag började.

Funderar du på att läsa specialidrott på gymnasiet? Teknikcollege erbjuder certifierade utbildningar på flera skolor, i gula rutan nedan syns några av dem. Du kan också höra efter med din närmsta skola om det finns som alternativ.

 

 

Nordenbergsskolan, Olofström
Skolan erbjuder specialidrott inom Orientering och lokala idrotter inom Ishockey, Innebandy, Fitness, Ridning, Fotboll och E-sport.
Läs mer om utbildningarna här.

Gnosjöandans Kunskapscentrum, Gnosjö
Skolan erbjuder specialidrott inom idrottspecialisering Ishockey och Skidelit.
Läs mer om utbildningarna här.

Njudungsgymnasiet, Vetlanda
Skolan erbjuder specialidrott inom Bandy, Fotboll, Ishockey, Golf, Innebandy, Handboll och Ridning. Det finns även möjlighet att läsa idrottsutbildning inom idrottsfördjupning.
Läs mer om utbildningarna här.

Ållebergsgymnasiet Falköping
Skolan erbjuder specialidrott inom Volleyboll, Fotboll och Badminton.

Läs mer om utbildningarna här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.