fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Relevans och fingertoppskänsla i framtidens Teknikcollege

Det är en laddad Adela Martinovic som är tillbaka på VD-stolen för Teknikcollege. Barnledigheten är över. Efter ett varmt välkomnande tog det inte lång stund innan det var fullt fokus på verksamheten igen. Startsträckan var inte så lång. Adela har haft möjlighet att hålla sig uppdaterad, inte minst på allt som händer inom projektet Status, kvalitet och matchning (SKM):

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Jag har följt SKM på distans och det har gått över förväntan. Vi får så mycket att hända inom projektet som vi velat göra länge. I vissa delar har vi kört om projektmålen och nått ut hela vägen till företagen. Det är fantastiskt att få skörda frukterna av det som för bara ett år sedan var en projektansökan som skulle omsättas till handling. För mig är det särskilt glädjande att se hur mycket värde vi har skapat i projektet för både lärare och elever. Då är det lätt att komma tillbaka, säger en glad Adela.

Ny riktning för Teknikcollege

En av de första uppgifterna blir att spika en framtida riktning för verksamheten. Nyligen träffades styrelsen för Riksföreningen Teknikcollege. Längst upp på agendan står en ny handlingsplan för de kommande åren:

– Projektet Status, kvalitet och matchning är väldigt viktigt för oss. Vi måste bestämma hur basverksamheten ska se ut när projektet tar slut. Vissa delar kanske ska fortsätta inom Teknikcollege, andra kanske passar bättre hos andra aktörer. Det är viktigt att vi gör rätt saker. Allt handlar om att skapa värde för våra ägares medlemmar. Vi finns ju framför allt till för företagen och det är vårt jobb att stärka industrin med rätt kompetens. Inom Teknikcollege jobbar vi väldigt transparent och med förankring hos våra regioner. Därför måste vi ta tid på oss att arbeta fram ett förslag som våra medlemmar ställer sig bakom, säger Adela.

”Vi vill bli bättre i varje del av Teknikcollege”

Under de drygt tio år som Teknikcollege funnits har verksamheten vuxit och förändrats. Det är viktigt att fundera på föreningens roll framöver, och hur konceptet ska utvecklas:

– Vi är i en fas nu där Teknikcollege är känt och etablerat. Vi kan visa upp våra mervärden men måste fortsätta att förnya oss. Vi behöver bli ännu tydligare med vad vi har att erbjuda och ständigt paketera om oss för att fortsätta vara relevanta. Det är en lika viktig fråga gentemot alla våra målgrupper – oavsett om det handlar om kommuner eller företag. SKM är en fantastisk möjlighet att lyfta alla som bidrar till framgångarna inom Teknikcollege, och samtidigt få dem att känna sitt värde. Projektet har gett oss möjlighet att fokusera på många av de utvecklingsområden som vi sedan länge identifierat. Vi vill bli bättre i varje del av Teknikcollege, berättar Adela.

Alla Tc-regioner har olika förutsättningar och utmaningar. Det finns frågor som hanteras bäst på nationellt plan, men det är ute i regionerna som Teknikcollege ska fungera och skapa värde varje dag:

– Det finns så många över hela landet som lägger ner sin själ i Teknikcollege. Vi vet att det kan vara både ensamt och mycket att hantera. Alla kan inte göra allt och det är viktigt att prioritera. Jag tycker alla ska utnyttja tillfället som ges inom SKM att identifiera ett par områden att fokusera på, t ex APL eller att stärka den regionala samordningen. Det behöver alla jobba med. Det kommer ständigt in nya politiker, nya företag, nya rektorer och skolpersonal. Därför behöver vi återförankra Teknikcollege hela tiden. Vi ska ha koll på vad som händer inom både industrin och i skolan, och kommunicera det i våra nätverk. Det är vår uppgift att koppla ihop utmaningarna i företagen med innehållet i utbildningarna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.