fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Teknikcollege på Gotland

Konkreta vinster med regionalisering i Almedalen

Teknikcollege huvuduppdrag är att bidra till en bättre matchning på arbetsmarknaden där våra certifierade utbildningar håller hög kvalitet. Under Almedalsveckan i Visby arrangerade vi seminariet “Kan vi lösa industrins kompetensförsörjning genom regionalisering?” som bjöd på viktiga och intressanta diskussioner där stärkt regionalisering som lösning var den gemensamma nämnaren.

I första panelen kunde deltagarna i det proppfulla tältet höra lyckade exempel från Johanna Redelius, enhetschef på Göteborgsregionen, Rickard Bäck, processledare i industriregionen Östra Småland och Eva Nypelius, regionstyrelsens ordförande Region Gotland när de diskuterade frågor kring regionalisering genom Teknikcollege utifrån sina olika perspektiv.

[gdgallery_gallery id_gallery=”4″]

Flera vinster med regionalisering

– I Göteborgsregionen har det bland annat gett en större omfattning av yrkesvux. Vi ser också fler tjejer som söker industrirelevanta utbildningar, något vi har kraftsamlat till och haft som ett gemensamt mål. Teknikcollege har en otroligt bred målgrupp som vi ibland delar upp som: de som ska in i utbildning, de som går utbildningen och befintliga anställda ute på företag – det gör oss stora och att vi syns, säger Johanna Redelius.

För Rickard Bäck och Teknikcollege Östra Småland har många fler börjat bekanta sig med dem tack vare deras konkreta samverkan med 50–60 företag och ett flertal utbildningsanordnare inom flera kommuner. Som processledare får han ofta höra att man vill veta ”vad tycker Teknikcollege i frågan” eftersom man har blivit mer och mer medveten om Teknikcollege storlek och breda kunskapsbas.

– Efter kompetensförsörjningsprojektet Kompetenta Gotland, som också syftar till en samverkan regionalt mellan arbetsliv och skola, har vi fått fler sökande och sett en ökning av tjejer från åtta till tio procent. Det känns toppenkul att ha lyckats så bra och nu kunna använda Teknikcollege som plattform, säger Eva Nypelius och fortsätter:

–  Det är oerhört viktigt med ett bra samarbete där vi kan ha en styrgrupp med representanter från näringslivet. Genom att konkretisera en behovsanalys om vad som behövs här och nu kan vi gemensamt utvecklas framåt. Det kommer även att underlätta för rekrytering.

– Inom vår region plockar vi upp det som sker på lokal nivå för att arbeta vidare med det i det bredare perspektivet. Med Teknikcollege som verktyg kan vi på ett systematiskt sätt jobba med detta kvalitetsarbete, säger Johanna Redelius.

Teknikcollege Gotland erbjuder efterlängtade resultat

Efter panelen hade Teknikcollege bjudit in Tom Iversjö, styrgruppsordförande för nya Teknikcollegeregionen Gotland, Lena Nordström, chef för gymnasiet och vuxenutbildning på Gotland och Andreas Unger, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gotland för att samtala om vad det kommer att innebära för regionen och kommunen Gotland nu när de blivit certifierade inom Teknikcollege.

– Vi ser framför oss ett paradigmskifte där Teknikcollege kan hjälpa oss genom våra utmaningar. Vi behöver säkerställa att ungdomarna ges rätt utbildning och att företagarna får rätt kompetens när de ska nyanställa, säger Tom Iversjö som till vardags arbetar med produktion och logistik på SweProd Graphics.

– Det är såklart oerhört inspirerande och jag är glad över att vi äntligen är i mål. Vi behöver en samhörighet med övriga landet och vi kan få nyttiga influenser genom Teknikcollege, inte bara i gymnasiefrågor utan i hela kedjan, säger Andreas Unger.

– Jag hoppas på ett stort engagemang där vi kan involvera fackliga organisationer, skolor och företag. Vi måste också se till att bibehålla det stora engagemang vi hittills mötts av, och det är tack vare Erik Bäckström – det är hans engagemang som drivit oss hit vi står idag, säger Lena Nordström.

Erik, som sitter i publiken ropas ovetandes upp på scenen och får ta emot applåder. Han jobbar som projektledare för Kompetenta Gotland och har i nästan två års tid jobbat med att få Gotland certifierat inom Teknikcollege och varit drivande. Han har redan skapat kontakt med flera företag för att berätta om Teknikcollege och vetskapen sprider sig på ön. Att få ett tidigt företagsengagemang är väldigt viktigt, något som region Gotland kanske redan har åstadkommit vilket ger dem en bra start på deras resa mot strategisk kompetensförsörjning genom Teknikcollege.


I anslutning till seminariet hölls även den traditionsenliga certifieringsceremonin då en ny region certifieras inom Teknikcollege. Klas Wåhlberg (vd Teknikföretagen), ordförande Teknikcollege Sverige och Marie Nilsson (förbundsordförande IF Metall), vice ordförande Teknikcollege Sverige delade ut certifikat och flagga till den nya regionen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.