fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Nytt från #SKM

Företagsengagemang gjorde utbildning eftertraktad

Inom Teknikcollege samarbetar företag, utbildningsanordnare och kommuner för att kvalitetssäkra utbildningar inom teknik och industri. Vi ställde några frågor till Joakim Windahl, HR Business Partner på Volvo Powertrain i Köping.

 

Vad betyder samarbetet med Teknikcollege för Volvo Powertrain?

– På Volvo Powertrain i Köping hade vi stora problem att rekrytera maskinelektriker. Konkurrensen var stenhård. Vi försökte fylla behovet genom att internutbilda men det räckte inte. Till slut när vi började bjuda över varandra för att hitta medarbetare insåg vi att vi var tvungna att göra något. När vi började samarbeta med skolan var det väldigt få som sökte sig till El- och energiprogrammet med automationsinriktning.

– Teknikcollege gav oss en plattform att börja samarbeta med de andra företagen häromkring. Vi har samma behov av nya medarbetare, och vi gick in tillsammans och började göra om utbildningen tillsammans med skolan. De hade fel utrustning och fel inriktning för oss. Vi lyckades utforma programmet så at det passade oss perfekt, samtidigt som det uppfyllde skolverkets läroplan. Företagen har lagt ner massor med energi och resurser. Vi har t ex hjälpt till med robotceller och vår personal har utformat utbildningsmaterial och labbar. Vi har byggt upp en miljö och utrustning som motsvarar en modern arbetsplats hos oss. Idag används företagens kompetensmatriser på skolan för att möta våra behov. Det kopplar utbildningen till den kompetens som vi behöver i företagen lokalt. Samarbetet med de andra företagen och skolan har gjorts inom Teknikcolleges ramar. Det har inneburit att vi tillsammans riktar våra resurser mot samma mål, och det funkar hur bra som helst.

– Idag har El- och energiprogrammet med automationsinriktning högst antagningspoäng på Ullvigymnasiet i Köping, den är väldigt populär. Under de senaste 5 åren har vi utbildat cirka 40 elever och alla har gått direkt ut i jobb lokalt, ofta blir de anställda redan under skoltiden. Några har pluggat vidare och vi hoppas förstås vi får se dem här i framtiden också. Idag fyller vi vårt behov av maskinelektriker. Det har tagit tid att hitta rätt samarbetsformer och vi har fått lära oss efterhand, men det känns hur bra som helst. Det är fantastiskt.


Börja samarbeta med Teknikcollege idag!

Teknikcollege samarbetar med över 3000 teknik- och industriföretag över hela Sverige. Är du också intresserad av att engagera dig och ditt företag i Teknikcollege – anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.