Varje år arrangerar Riksföreningen Teknikcollege Sverige sin rikskonferens, genomförd i olika städer varje år. En plats för alla engagerade inom Teknikcollege att mötas och lyssna på intressanta talare och seminarier samt byta erfarenheter kring gemensamma svårigheter och framgångsfaktorer. Temat för konferensen i år var grön omställning och ny teknik.
Konferensen inleddes av moderator Frida Andersson som tillsammans med Teknikcolleges vd Peter Stenberg hälsade alla välkomna.
Efter det berättade Industrirådets Eva Glückman, Grafiska företagen, Per Hidesten, Industriarbetsgivarna och Klas Wåhlberg, Teknikföretagen om vad som är på gång inom deras branscher kopplat till årets tema.
Eftermiddagen fortsatte med flera inspirerande föreläsningar
Hur får vi med alla i lärande och hur lär sig en vuxen människa bäst egentligen? Vad finns att hämta i både forskning och erfarenheter om hur vi kan skapa både motivation och lust att lära? Det var ett par av frågorna som dagens två första talare försökte besvara, Katarina Pietrzak och Micke Kring från företaget RISE.
Magnus Wallerå tog sedan vid. Magnus är Generaldirektör hos Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). Han berättade om yrkeshögskolans fortsatta expansion och om hur den i samarbete med det anställande arbetslivet kan bidra till det fortsatta arbetet med den gröna omställningen.
Dagen fortsatte med ett flertal olika seminariepass. Nätverksträff för rektorer var ett av dem. Henrik Sävmo är rektor vid Platensgymnasiet och diplomerad Teknikcollegerektor.
Dagen rundades av med ett panelsamtal där Nösnäsgymnasiet, Chalmers och industrin berättade om sitt samverkansprojekt - Öppet för verkligt lärande.
Konferensens andra dag
Den andra dagen inledde moderator Frida tillsammans med Marie Nilsson från IF Metall. Marie sitter även med i Teknikcolleges styrelse. Marie berättade bland annat om den nya affärsplanen och vikten av att leva upp till de satta målen nationellt, regionalt och lokalt.
Vi fick också höra Elin Hermansson från Hållbar Kemi berätta om den pågående gröna revolutionen i Stenungsund innan seminariepassen för denna dag tog vid.
Föreläsningarna Batterier för den gröna omställningen (Oskar Falk, NOVO Enerty) och Grön omställning i Livsmedelsbranschen (Therese Ranagården, AFRY) rundade av den här delen av konferensen.
Vinnarna av Blixtlåset
Avslutningsvis fick vi lyssna till vinnarna av Blixtlåset - Gymnasiemästerskapen i innovation, Gustav, Carl och Colin från industritekniska programmet på Perstorps tekniska gymnasium. Det här gänget har tagit fram en list som blinda kan använda sig av för att hitta nödutgången om det börjar brinna, en uppfinning som gav dem segern i tävlingen.
Helene Stensson är processledare hos Teknikcollege Göteborgsregionen. Hon var nöjd efter de två dagarna:
– Jag tyckte att konferensen erbjöd en bredd av väldigt intressanta delar som gav oss kunskap om den gröna omställningen och ny teknik. Det var talare som representerade både företag och utbildningsanordnare men framförallt var det ju samverkan som var i fokus!
Jag visste det innan, men man slås ju av hur otroligt viktigt det är att denna gröna omställning som vi är mitt i måste omgärdas med rätt förutsättningar. Här har vi inom Teknikcollege en stor och central roll att spela gällande kompetensförsörjning men vi är ju också beroende av andra faktorer, som elförsörjning, tillståndsprocesser och klimatmål. Vi måste ALLA hjälpas åt.
Det stora hoppet står ändå till alla ungdomar som gör fantastiska saker – och att de handleds av våra hjältar som är lärare! På konferensen fick vi träffa ett gäng som vann årets Blixtlåsetfinal, tre studenter i ett projekt i Stenungsund, med Nösnäsgymnasiet, Chalmers och kemiföretagen och ett antal härliga seminarievärdar. Man blir hoppfull!
Så roligt att ni alla kom till Göteborgsregionen – vi ses snart igen!